Help, mijn paard eet sneeuw!

 

SONY DSC

Paarden vinden het soms leuk om sneeuw te eten, maar is dat slecht voor de gezondheid?

Waarschijnlijk hangt dat van de hoeveelheid sneeuw af en of je paard de kans krijgt om er rustig aan te wennen. In landen als Zweden en Oostenrijk gaan paarden met sneeuw gewoon naar buiten, dus waarom zou dat bij ons niet kunnen?

Paarden vinden het eten van sneeuw vaak grappig en als de hoeveelheid beperkt blijft, hoeft dat geen probleem te zijn. Alleen als ze er erg veel van eten, bestaat er een kans dat ze er koliek of andere verteringsproblemen van krijgen. Het helpt natuurlijk als paarden er geleidelijk aan kunnen wennen. Dus staan ze altijd buiten is het waarschijnlijk minder een probleem, dan als ze van de ene op de andere dag in een besneeuwde wei komen.

Een uitzondering is vieze sneeuw, daar kunnen ze behoorlijk last van krijgen. Als je paard de paddock al goed heeft omgeploegd, kan er veel zand door de sneeuw zijn gemengd. Als hij daarvan gaat eten, krijgt hij ongemerkt een grote hoeveelheid zand binnen en hij zou niet het eerste paard zijn dat daar zandkoliek van krijgt.

Soms eten paarden sneeuw uit honger of verveling. Om dit te voorkomen is het goed om te zorgen dat de paarden voldoende ruwvoer hebben gegeten voordat ze naar buiten gaan. Eventueel kun je in de wei of paddock hooi bijgeven. Paarden kunnen ook sneeuw eten omdat ze dorst hebben, maar dit is meestal niet voldoende om hun drinkwater te vervangen. Zorg daarom altijd voor vers, onbevroren water.

Verandering van het dagelijkse ritme is waarschijnlijk een belangrijkere oorzaak van koliek in de winter. Zet je paarden die gewend zijn om buiten te staan opeens op stal, dan krijgen ze plotseling minder beweging. Het middel is dan erger dan de ‘kwaal’. Vaak krijgen ze dan ook nog een ander rantsoen. Samen met te weinig drinken, zijn dit bekende risicofactoren voor koliek. Dus zorg vooral voor beweging, voldoende ruwvoer en voldoende water en verander het management altijd geleidelijk.

Meer over het winterransoenkun je lezen op Paardenvoerplein.nl