Paarden zetten appel en wortel bovenaan hun bucket list

Soms wil je een paard belonen met een lekker snoepje.  Of hij heeft een supplement of medicijn nodig dat hij niet lust en je wilt er een lekkere smaak aan toevoegen. In beide gevallen is het handig om te weten welke smaak een paard het lekkerst vindt. Maar is de voorkeur van elk paard hetzelfde of is er verschil tussen rassen en tussen merries en hengsten?

Onderzoekers van de Universiteit voor Life Sciences in het Poolse Lublin hebben dit onderzocht 1 met steeds 6 merries en 6 hengsten van vier rassen: zuivere Arabieren, Anglo-Arabieren, Konik paarden en Poolse koudbloedpaarden. De paarden kregen na een korte gewenningsperiode 5 verschillende maaltijden voorgeschoteld in rij emmers, te weten brok van haver met 50% gedroogde zure appel, met 50% gedroogde zoete appel, met 50% gedroogde wortel, met 50% gedroogde suikerbietmelasse (zoet) en brok van haver gemengd met 50% gezouten gerst.

“Voer met toevoeging van appel of wortel was de favoriete snack van alle geteste rassen”

Er werd op verschillende manieren bijgehouden welke maaltijd de paarden het lekkerst vonden. Dit leverde een berg informatie op die niet altijd even gemakkelijk te interpreteren was. De belangrijkste conclusie was dat alle paarden appel (zowel zuur als zoet) en wortel het meest waardeerden.  Dit lieten ze bijvoorbeeld merken door deze smaken als eerste te eten, meer te kwijlen of de lege emmer nog eens te proberen. Aan voer dat ze niet lekker vonden roken ze alleen of ze spuugden het weer uit. Zoet (melasse) werd het minst gewaardeerd, gevolgd door zoute gerst. Naast smaak kan dit ook te maken hebben met geur of textuur. Volgens de onderzoekers verschilt de gevonden voorkeur met resultaten van ander onderzoek waaruit juist een voorkeur voor zoet en bitter bleek2 of een voorkeur voor zoet en zout en juist een afkeer van zuur en bitter3.

Voer staat in emmers te wachten. In het onderzoek werden identieke, genummerde emmers gebruikt. Foto C.A. Steendam, 2018

Merries hadden overigens een iets hogere smaakscore bij zoet dan hengsten. Volgens de onderzoekers werd dit “duidelijk veroorzaakt” door hun hormonen, maar met alleen een verwijzing naar onderzoek bij mensen en het feit dat ook bij merries appel en wortel het hoogst scoorden, is dat misschien wat kort door de bocht.

“Selectie van voer voor paarden zou eerst moeten afhangen van ras en daarna van geslacht”

Rasverschillen waren in het algemeen groter dan het verschil tussen merries en hengsten. Konik paarden waren wat afwachtender en gingen niet zo snel naar de emmers met voer toe als de andere paarden. Bovendien aten ze in het algemeen wat langzamer. Dit zou kloppen met hun meer primitieve afstamming.  Zowel Koniks als Poolse koudbloeden vonden zoute gerst minder lekker dan Arabieren en Anglo-Arabieren. Poolse koudbloeden hadden daarnaast ook nog de laagste smaakscore voor de zoete melassebrok. Wanneer gekeken werd naar de volgorde waarin de voeders werden gegeten bleek dat zure appel eerder werd gegeten door Arabieren, zoete appels eerder door Koniks en melasse het eerst werd gegeten door Anglo-Arabieren. De volgorde en de smaakscore kwamen niet altijd overeen.

“Voer dat als eerste werd gegeten werd niet altijd het snelste opgegeten”

Wanneer Koniks eenmaal aan het eten waren deden ze ongeveer even lang over alle voeders. Hetzelfde gold voor Anglo-Arabieren, maar die waren wel met alle voeders sneller dan de Koniks. Zuivere Arabieren en Poolse koudbloeden aten de melassebrok het langzaamst op vergeleken met de andere voeders.

Al met al bleek dat appel en wortel favoriet waren. Verschillen tussen rassen waren groter dan verschillen tussen merries en hengsten en Koniks namen een aparte plaats in met een voorzichtigere houding ten opzichte van voer.

 

 

  1. Janczarek, I. et al. 2018. Taste Preferences of Horses in Relation to Their Breed and Sex. Journal of Equine Veterinary Science , Volume 64 , 59 – 64 . https://doi.org/10.1016/j.jevs.2018.02.010 . Geraadpleegd op 8 mei 2018.

In bovenstaand artikel geciteerd:

  1. Krzymowski, T., & Przała, J. .2005. Fizjologia zwierząt. PWRiL, Warszawa.
  2. R. P. Randall, W. A. Schurg, D. C. Church; Response of Horses to Sweet, Salty, Sour and Bitter Solutions, Journal of Animal Science, Volume 47, Issue 1, 1 July 1978, Pages 51–55, https://doi.org/10.2527/jas1978.47151x